Korado Korlević


Rođen je u Poreču, 19. rujna  1958. godine.


Njegov interes djelovanja je astronomija i edukacija mladih ljudi koji dijele strast za astronomijom i otkrivanjem nepoznatog, neotkrivenog... Poznati hrvatski i svjetski astronom svoje vrhunske rezultate i otkrića niže iz možda najmanje i najromantičnije zvjezdarnice na kugli zemaljskoj, a ona se nalazi u Istri u Višnjanu. Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers, 13. je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena, a u periodu od 1996. do 2008. otkrio ih je 1117 , te bio suotkrivač kod još 126 asteroida.


Tri su kometa otkrivena iz Višnjana, a dva su automatski dobila prezimena otkrivača;
     • P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) ([1])
     • P/1999 WJ7 (Korlević), ([2])

Postavljanjem neekološke rasvjete i rezultirajućim porastom svjetlosnog onečišćenja, na području cijele Istre u proljeća 2000. i 2001. godine, nivo sjaja noćnog neba raste do kritične razine i dotadašnji znanstveni rad iz Višnjana biva otežan. Taj je ekološki problem bio povod da K. Korlević pokrene osnivanje Hrvatske udruge za zaštitu noći i na poslijetku zakonsku identifikaciju problema 2007. godine.


Od 1976. na ovamo, Korado Korlević se, u okviru Astronomskog društva Višnjan, Zvjezdarnice Višnjan i Znanstveno edukacijskog centra bavi popularizacijom astronomije i problematikom znanstvene edukacije mladih u Republici Hrvatskoj i van nje. Komisija za imenovanje, Međunarodne astronomske unije, je na preporuku astronoma talijanske zvjezdarnice Farra d’Isonzo, planetoid “10201” između Marsa i Jupitera dodijelila Koradu Korleviću, pod nazivom “Korado”. Projekti na kojima tenutno radi su: dovršetak nove zvjezdarnice na Tičanu i razvoj edukacijsko - istrazivackog kampusa u Višnjanu.Trenutno je predsjedavajući svjetske organizacije za rad sa darovitim učenicima "Network of Youth Excellence" sa sjedištem u Budimpešti. Koradfo Korlević je član slijedećih znanstvenih i edukacijskih organizacija:
NYEX - Network of Youth Excellence - predsjednik
Spaceguard Foundation - član upravnog vijeća
IMO - International Meteor Organization,
The Planetary Society,
Astronomical Society of the Pacific,
Hrvatskog entomološkog društva


Dobitnik više nagrada i priznanja od kojih se može izdvojiti:
The Edgar Wilson Award 1999 (USA),
The Edgar Wilson Award 2000 (USA),
Plaketa grada Poreča “Sv. Mauro”,
Nagrada Ivan Filipovic, 2002. - Hrvatsko ministarstvo školstva
Zmaj Istrakona, 2005. - za promocjiu SF& F književnih susreta specijalna nagrada "Zlatna koza 2006." - Turistička zajednica Istarske županije
Počasni je član u više domaćih i stranih udruga.
Zvijezdu na opatijskoj Slatini u kategoriji Znanost dobio je početkom 2008. godine.


 


 Korado Korlević


 

>